زمان تقریبی مطالعه: 6 دقیقه
 

آرامش مؤمنان (قرآن)





در این مقاله آیات مرتبط با آرامش مؤمنان در دنیا و آخرت معرفی می‌شوند.


۱ - پیشگویی آرامش مؤمنان



اخبار غيبى قرآن از پیشگویی ورود حتمى مؤمنان به مسجدالحرام همراه با آرامش:
«لّقد صدق اللّه رسوله الرّءيا بالحقّ لتدخلنّ المسجد الحرام إن شاء اللّه ءامنين محلّقين رءوسكم ومقصّرين لاتخافون ...؛خداوند آنچه را به پيامبرش در عالم خواب نشان داد راست بود، به طور قطع همه شما به خواست خدا وارد مسجدالحرام مي‌شويد در نهايت امنيت، و در حالي كه سرهاي خود را تراشيده، يا ناخنهاي خود را كوتاه كرده، و از هيچكس ترس و وحشتي نداريد....»

۲ - ایجاد روح آرامش در مؤمنان



ايجاد روح آرامش در پیامبر صلی‌الله‌علیه‌وآله و مؤمنان از سوى خداوند:
«إذ جعل الّذين كفروا فى قلوبهم الحميّة حميّة الجهليّة فأنزل اللّه سكينته على‌ رسوله وعلى المؤمنين ...؛به خاطر بياوريد هنگامي را كه كافران در دلهاي خود خشم و نخوت جاهليت داشتند، و (در مقابل) خداوند آرامش و سكينه را بر رسول خود و مؤ منان نازل فرمود....»

۳ - نازل‌کننده آرامش بر مؤمنان



خداوند، نازل كننده آرامش بر دل‌هاى مؤمنان:
«هو الّذى أنزل السّكينة فى قلوب المؤمنين ليزدادوا إيمنا مّع إيمنهم ...؛او كسي است كه سكينه و آرامش را در دلهاي مؤ منان نازل كرد تا ايماني بر ايمانشان افزوده شود....»

۴ - آثار آرامش مؤمنان



ايجاد آرامش و اطمینان در مؤمنان از سوى خدا، زمينه افزايش ایمان آنان:
«هو الذى أنزل السكينة فى قلوب المؤمنين ليزدادوا إيمنا مع إيمنهم ...؛او كسي است كه سكينه و آرامش را در دلهاي مؤ منان نازل كرد تا ايماني بر ايمانشان افزوده شود....»

۵ - آرامش در قیامت



مؤمنان، برخوردار از آرامش در قیامت:
۱. «إنّ الّذين ءامنوا و الّذين هادوا و النّصرى‌ و الصّابئين من ءامن باللَّه و اليوم الأخر ... و لا خوفٌ عليهم و لا هم يحزنون؛كساني كه (به پيامبر اسلام) ايمان آورده‌ اند، و يهود و نصاري و صابئان (پيروان يحيي يا نوح يا ابراهيم) آنها كه ايمان بخدا و روز رستاخيز آورده‌ اند و... و هيچگونه ترس و غمي براي آنها نيست.»
۲. «إنّ الّذين ءامنوا و عملوا الصلحت ... لهم أجرهم عند ربّهم و لاخوف عليهم و لاهم يحزنون؛كساني كه ايمان آوردند و اعمال صالح انجام دادند ... اجرشان نزد پروردگارشان است، و نه ترسي بر آنهاست، و نه غمگين مي‌شوند. »
۳. «إنّ الّذين ءامنوا و الّذين هادوا و الصابئون و النّصرى‌ من ءامن باللَّه و اليوم الأخر ... فلا خوفٌ عليهم و لا هم يحزنون؛آنها كه ايمان آورده‌ اند و يهوديان و صابئان و مسيحيان هر گاه ايمان به خداوند يگانه و روز جزا بياورند ... نه ترسي بر آنها است و نه غمگين خواهند شد.»
۴. «الّذين ءامنوا ولم يلبسوا إيمنهم بظلم أولئك لهم الأمن وهم مّهتدون؛(آري) آنها كه ايمان آوردند و ايمان خود را با شرك نياميختند امنيت مال آنها است، و آنها هدايت يافتگانند.»
۵. «إنّ الّذين قالوا ربّنا اللَّه ... تتنزّل عليهم الملئكة ألّا تخافوا و لا تحزنوا ...؛كساني كه گفتند پروردگار ما خداوند يگانه است... فرشتگان بر آنها نازل مي‌شوند كه نترسيد و غمگين مباشيد....»
۶. «الأخلّاء يومئذ بعضهم لبعض عدوٌّ إلّاالمتّقين‌• يعباد لا خوف عليكم اليوم ولا أنتم تحزنون؛ دوستان در آن روز دشمن يكديگرند مگر پرهيزگاران.اي بندگان من! امروز نه ترسي بر شماست و نه اندوهگين مي‌شويد. »
۷. «إنّ الّذين قالوا ربّنا اللَّه ثمّ استقموا فلا خوف عليهم و لاهم يحزنون؛كساني كه گفتند پروردگار ما الله است، سپس استقامت به خرج دادند نه ترسي براي آنهاست و نه غمي دارند.»

۶ - آرامش در غزوه حنین



نزول آرامش بر پيامبر صلی‌الله‌علیه‌وآله و مؤمنان از سوى خدا در غزوه حنین:
«لقد نصركم اللَّه فى مواطن كثيرة و يوم حنين اذ أعجبتكم كثرتكم فلم تغن عنكم شيئا و ضاقت عليكم الأرض بما رحبت ثمّ ولّيتم مدبرين‌• ثمّ أنزل اللَّه سكينته على‌ رسوله و على المؤمنين ...؛خداوند شما را در ميدانهاي زيادي ياري كرد (و بر دشمن پيروز شديد) و در روز حنين (نيز ياري نمود) در آن هنگام كه فزوني جمعيتتان شما را به اعجاب آورده بود، ولي هيچ مشكلي را براي شما حل نكرد و زمين با همه وسعتش بر شما تنگ شد سپس پشت (به دشمن) كرده فرار نموديد.سپس خداوند سكينه خود را بر رسولش و بر مؤمنان نازل كرد...»

۷ - آرامش در حدیبیه



نزول آرامش از سوى خدا بر مؤمنان در حدیبیّه:
لقد رضى اللَّه عن المؤمنين إذ يبايعونك تحت الشجرة فعلم ما فى قلوبهم فأنزل السكينة عليهم ...؛خداوند از مؤ مناني كه در زير آن درخت با تو بيعت كردند راضي و خشنود شد، خدا آنچه را در درون قلب آنها (از صداقت و ايمان) نهفته بود ميدانست، لذا آرامش را بر دلهاي آنها نازل كرد....»

۸ - آرامش در جنگ احزاب



آرامش و حفظ روحيّه مؤمنان در جنگ احزاب:
«أشحّة عليكم فإذا جاء الخوف رأيتهم ينظرون إليك تدور أعينهم كالذى يغشى‌ عليه من الموت فإذا ذهب الخوف سلقوكم بألسنة حداد ...• و لمّا رءاالمؤمنون الأحزاب قالوا هذا ما وعدنا اللَّه و رسوله و صدق اللَّه و رسوله و ما زادهم إلّاإيمنا و تسليما؛ آنها در همه چيز نسبت به شما بخيلند، و هنگامي كه لحظات ترس و بحراني پيش آيد مشاهده مي‌كني آنچنان به تو نگاه مي‌كنند و چشمهايشان در حدقه مي‌چرخد كه گوئي مي‌خواهند قالب تهي كنند! اما هنگامي كه حالت خوف و ترس فرو نشست زبانهاي تند و خشن خود را با انبوهي از خشم و عصبانيت بر شما مي‌گشايند (و سهم خود را از غنائم مطالبه مي‌كنند!) ... هنگامي كه مؤ منان، لشكر احزاب را ديدند، گفتند: اين همان است كه خدا و رسولش به ما وعده فرموده و خدا و رسولش راست گفته‌ اند، و اين موضوع جز بر ايمان و تسليم آنها چيزي نيفزود.»
با توجّه به اين‌كه از يك طرف، منافقان را مطرح مى‌كند كه با ديدن صحنه جنگ، روحيّه خود را باخته‌اند و از شدّت وحشت همانند كسانى هستند كه در حال احتضارند، و در مقابل به وضعيت مؤمنان مى‌پردازد كه با آغوش باز، پذيراى صحنه‌هاى خطر هستند و وعده‌هاى خدا و پيامبر صلی‌الله‌علیه‌وآله را در آن وضعيّت سخت تأييد مى‌كنند، استفاده مى‌شود كه مؤمنان روحيّه بالا و آرامش خاطر داشته‌اند.

۹ - آرامش بعد از ممانعت کافران



نزول آرامش بر مؤمنان پس از جلوگيرى کافران مکّه از ورود پيامبر صلی‌الله‌علیه‌وآله به اين شهر:
إذ جعل الّذين كفروا فى قلوبهم الحميّة حميّة الجهليّة فأنزل اللّه سكينته على‌ رسوله وعلى المؤمنين ....به خاطر بياوريد هنگامي را كه كافران در دلهاي خود خشم و نخوت جاهليت داشتند، و (در مقابل) خداوند آرامش و سکینه را بر رسول خود و مؤمنان نازل فرمود....»

۱۰ - پانویس


 
۱. فتح/سوره۴۸، آیه۲۷.    
۲. فتح/سوره۴۸، آیه۲۶.    
۳. فتح/سوره۴۸، آیه۴.    
۴. فتح/سوره۴۸، آیه۴.    
۵. بقره/سوره۲، آیه۶۲.    
۶. بقره/سوره۲، سوره۲۷۷.    
۷. مائده/سوره۵، آیه۶۹.    
۸. انعام/سوره۶، آیه۸۲.    
۹. فصلت/سوره۴۱، آیه۳۰.    
۱۰. زخرف/سوره۴۳، آیه۶۷.    
۱۱. زخرف/سوره۴۳، آیه۶۸.    
۱۲. احقاف/سوره۴۶، آیه۱۳.    
۱۳. توبه/سوره۹، آیه۲۵.    
۱۴. توبه/سوره۹، آیه۲۶.    
۱۵. فتح/سوره۴۸، آیه۱۸.    
۱۶. احزاب/سوره۳۳، آیه۱۹.    
۱۷. احزاب/سوره۳۳، آیه۲۲.    
۱۸. فتح/سوره۴۸، آیه۲۶.    


۱۱ - منبع


مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۱، ص۲۲۸، برگرفته از مقاله «آرامش مؤمنان».    


رده‌های این صفحه : آرامش | ایمان | موضوعات قرآنی




آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.